Özet
Atık yönetimi hiyerarşisine göre, atıkları kaynağında önleme ve azaltma esastır. Diğer basamakları, yeniden kullanım ve geri dönüşüm oluşturmaktadır. Son basamak ise enerji kazanımı ve bertaraftır. Bireylerin çevresel sürdürülebilirlik davranışlarını, yaşamları ile nasıl bütünleştirdiklerinin anlaşılması, atık yönetimine ilişkin bilinçlerinin geliştirilebilmesi açısından önemlidir. Çalışmada ortaöğretim öğrencilerinin atık yönetimine ilişkin davranışlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada yöntem olarak nitel araştırma yöntemi, araştırma deseni olarak fenomenolojik desen (olgu bilim) kullanılmıştır. Servetiye Cephesi Anadolu Lisesinde okuyan, 10 kız 9 erkek öğrenci olmak üzere toplam 19 öğrencinin yer aldığı, geri dönüşüm ve sıfır atık yönetimi ile ilgili açık uçlu soruların yer aldığı görüşme formu, çalışmada veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma soruları araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Katılımcılara gözlem altında yanıtlama yöntemi ile anket yapılarak veriler toplanmıştır.
Çalışmada elde edilen veriler tema, kategori ve kod başlıkları oluşturularak analiz edilmiştir.
Ortaöğretim öğrencilerinin atık yönetimine ilişkin davranışlarının belirlenmesine yönelik gerçekleştirilen ankette; katılımcıların konu ile ilgili düşünceleri, bilme düzeyleri ve deneyimlerine ait bulguları tema, kategori ve kod başlığı altında tablo ile gösterilmiştir.
Bu araştırmada, ortaöğretim öğrencilerinin atık yönetimine ilişkin davranışlarının anket ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında araştırmaya katılan öğrencilerin; sıfır atık yönetiminin, reddet-azalt-yeniden kullan-geri dönüştür-enerji geri kazanımı sağlama basamakları uygulamadaki yerine ilişkin görüşleri ayrı ayrı değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma amacına yönelik, katılımcı öğrencilerden elde edilen bulgular yorumlanarak, sonuçlar oluşturulmuştur.